Orkesterit ja kapellimestarit

Orkesterit ja kapellimestarit

Helsingin kaupunginorkesteri

Kun Robert Kajanus perusti orkesterin Helsinkiin kesällä vuonna 1882, hänen kunnianhimoinen suunnitelmansa oli kerätä kaupungin parhaat muusikot ja ulkomailta palkatut soittajat yhteen ja tarjota helsinkiläisille elämyksiä suurten säveltäjien mestariteoksista viikoittaisilla konserteilla 36 soittajan voimin.  

140 toimintavuotensa aikana Helsingin kaupunginorkesteri on kantaesittänyt valtaosan Jean Sibeliuksen sinfonisesta tuotannosta säveltäjän itsensä johdolla, ja jatkaa oman aikansa musiikin esittämistä tilaamalla teoksia sekä kansainvälisiltä että kotimaisilta säveltäjiltä. Vuosina 2019–2025 toteutettava tilaussävellysten sarja, kahdeltatoista nykysäveltäjältä tilatut Helsinki-variaatiot liittävät oman aikamme sävelet ennen vuonna 1945 sävellettyihin Helsinki-aiheisiin teoksiin.  

Nykyisellään 102 muusikon vahvuinen Helsingin kaupunginorkesteri on kasvanut tärkeäksi osaksi helsinkiläisten kulttuurillista pääomaa. Kansainvälisten kiertueiden lisäksi orkesteri esiintyy erilaisissa kokoonpanoissa eri puolilla Helsinkiä sekä tarjoaa lapsille ja nuorille esiintymismahdollisuuksia ja tavoittaa erityisryhmiä monipuolisen yleisötyön kautta.

Verkossa sekä suorina että jälkilähetyksinä nähtävät HKO Screen -konsertit sekä taustoittavat haastattelut tuovat katsojan entistäkin lähemmäksi soivan taideteoksen syntyprosessia. Orkesterin ohjelmiston taiteellisesta suunnittelusta vastaa syksystä 2023 alkaen kolmihenkinen taiteellinen johtotiimi, jonka muodostavat ylikapellimestari, taiteellinen johtaja Jukka-Pekka Saraste, päävierailija ja toinen taiteellinen johtaja Pekka Kuusisto ja vuosittain vaihtuva residenssisäveltäjä, joka kaudella 24/25 on säveltäjä Samy Moussa.

Kapellimestari Pekka Kuusisto

Pekka Kuusisto on Suomen kaikkein tunnetuimpia ja kansainvälisesti menestyneimpiä muusikoita. Syksyllä 2023 hän aloitti kolmivuotisen kautensa Helsingin kaupunginorkesterin päävierailijan tehtävässä kapellimestarina ja viulistina sekä ohjelmistoa suunnittelevan taiteellisen johtotiimin jäsenenä.

Muusikkoperheessä varttunut Kuusisto aloitti viulunsoiton kolmevuotiaana. Kuusiston solistiura käynnistyi toden teolla hänen voitettuaan Kansainvälisen Jean Sibelius -viulukilpailun 1995. Siitä lähtien työt ovat kutsuneet kiihtyvään tahtiin kaikille mantereille eri puolille maailmaa.

Vakituiset työpaikat sijaitsevat tällä hetkellä Helsingin lisäksi Oslossa (Norjalainen kamariorkesteri), Bremenissä (Deutsche Kammerphilharmonie), Berliinissä (Mahler-kamariorkesteri) ja San Franciscossa (San Franciscon sinfoniaorkesteri).

Radion sinfoniaorkesteri

Radion sinfoniaorkesteri (RSO) on Yleisradion orkesteri, jonka tehtävänä on tuottaa ja edistää suomalaista musiikkikulttuuria. Orkesterin ylikapellimestari vuodesta 2021 alkaen on britti Nicholas Collon. Radio-orkesteri perustettiin vuonna 1927 kymmenen muusikon voimin. Sinfoniaorkesterin mittoihin se kasvoi 1960-luvulla. RSO:n ylikapellimestareita ovat olleet Toivo Haapanen, Nils-Eric Fougstedt, Paavo Berglund, Okko Kamu, Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste, Sakari Oramo ja Hannu Lintu.

Suurten klassis-romanttisten mestariteosten ohella RSO:n ohjelmisto sisältää runsaasti nykymusiikkia ja orkesteri kantaesittää vuosittain useita Yleisradion tilausteoksia. RSO:n tehtäviin kuuluu myös koko suomalaisen orkesterimusiikin taltioiminen kantanauhoille Yleisradion arkistoon.RSO on levyttänyt mm. Mahlerin, Bartókin, Sibeliuksen, Hakolan, Lindbergin, Saariahon, Sallisen, Kaipaisen ja Kokkosen teoksia.

Gramophone-palkinnon RSO on saanut Magnus Lindbergin klarinettikonserton levytyksestä 2006, Béla Bartókin viulukonserttojen levytyksestä 2018 sekä Lotta Wennäkosken orkesteriteosten levytyksestä 2023. Kansainvälisesti arvostettu Gramophone-lehti valitsi Radion sinfoniaorkesterin Vuoden orkesteri 2003 (Orchestra of the Year) -palkintoehdokkaaksi. RSO:lle on myönnetty myös BBC Music Magazine Award, Académie Charles Cros ja MIDEM Classical Award -tunnustukset. Jean Sibeliuksen sävelrunoja ja lauluja sisältävä levy palkittiin International Classical Music -palkinnolla (ICMA) 2018. Kotimaisen EMMA-palkinnon RSO on saanut 2016 ja 2019. Grammy-ehdokkaana RSO on ollut 2020 ja 2021.

Kapellimestari Dima Slobodeniouk

Kapellimestari Dima Slobodeniouk toimi Espanjan Galician sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana vuosina 2013-2022 ja Sinfonia Lahden ylikapellimestarina 2016–2021. Kansainvälisesti kysytyn Slobodenioukin johtamia orkestereita ovat muun muassa New Yorkin filharmonikot, Bostonin ja Lontoon sinfoniaorkesterit, Leipzigin Gewandhausorchester, Wienin sinfonikot, Zürichin Tonhalle- ja Amsterdamin Concertgebow-orkesterit. Kaudella 2024/25 hän debytoi Los Angelesin ja Chicagon sinfoniaorkesterin kapellimestarina.

Kesällä 2025 hän vierailee Savonlinnan Oopperajuhlilla, jossa hän johtaa Modest Mussorgskyn oopperan Boris Godunov. Saman teoksen hän on johtanut aiemmin myös Baijerin valtionoopperassa.

Dima Slobodeniouk valmistui Sibelius-Akatemiasta viulistiksi vuonna 2001 ja jatkoi sitten kapellimestariluokalle, jossa hän opiskeli Leif Segerstamin, Jorma Panulan ja Atso Almilan ohjauksessa.