säännöt

päivitetty 30.4.2015

 

11. KANSAINVÄLINEN JEAN SIBELIUS -VIULUKILPAILU

SÄÄNNÖT


I
Sibelius-Seura ry ja Taideyliopiston Sibelius-Akatemia järjestävät Helsingissä 22.11. – 3.12.2015 XI kansainvälisen Jean Sibelius–viulukilpailun. Kilpailu on avoin kaikille vuonna 1985 tai sen jälkeen syntyneille viulunsoittajille.

II

LINKKI KILPAILUUN ILMOITTAUTUMISEEN avataan tälle sivulle 8.5.2015 ja ilmoittautumisaika päättyy 12.8.2015.

 

Esikarsinnan ohjelma

 1. J.S.Bach: jokin seuraavista:

Sicilienne soolosonaatista g

Andante soolosonaatista a

Sarabanda partitasta d

Largo soolosonaatista C

Loure partitasta E

2. Paganini: yksi vapaavalintainen kapriisi

3. Sibelius: 1. osa viulukonsertosta d-molli op. 47 

 

III 

Kilpailutoimikunnan asettama lautakunta suorittaa esikarsinnan lähetettyjen ilmoittautumisasiakirjojen ja videotallenteiden perusteella. Ilmoitukset kilpailuun hyväksymisestä lähetetään 17.9.2015 mennessä.

 

IV 

Kilpailijat ja heidän mahdolliset omat säestäjänsä majoitetaan maksutta helsinkiläisiin perheisiin koko kilpailun ajaksi. Kukin kilpailija (ja säestäjä) maksaa itse matkansa Helsinkiin ja takaisin. Kilpailutoimikunta voi kuitenkin harkintansa mukaan myöntää matka-avustusta Euroopan ulkopuolelta tuleville osanottajille. Sihteeristö varaa hotellihuoneen niille kilpailijoille (ja säestäjille), jotka haluavat asua hotellissa omalla kustannuksellaan. Niiden, jotka tarvitsevat viisumin Suomeen, on hankittava se itse omissa maissaan olevista Suomen edustustoista.

 

Kilpailujärjestys arvotaan 22.11.2015 klo 12 Helsingin Konservatorion Konserttisalissa, os. Ruoholahdentori 6. Arvontatilaisuudessa on jokaisen kilpailijan oltava henkilökohtaisesti läsnä tai lähetettävä arvontaan valtakirjalla valtuuttamansa edustaja. Esiintymisjärjestys säilyy samana kilpailun loppuun saakka. 

 

VI 

Kilpailun ohjelma 

Kilpailussa on kolme erää, jotka ovat julkisia tilaisuuksia. Kilpailuohjelma, lukuun ottamatta välierässä esitettävää sonaattia ja tilausteosta, on soitettava ulkoa. Ohjelman järjestys on alku- ja välierissä vapaa.

 

 

Alkuerä 23.-25.11.2015

Alkuerään hyväksytään noin 40 osanottajaa.

 

1. Bartók: Soolosonaatti 1. osa

2. J.S. Bach: kaksi viimeistä osaa jostakin soolosonaatista (g-molli, a-molli, C-duuri) tai kaksi osaa partitasta d-molli (Sarabanda ja Giga) tai partitasta E-duuri (Loure ja Gavotte en Rondeau)        

3. Mozart: Rondo C-duuri KV 373

4. Sibelius: yksi vapaasti valittava kappale seuraavista:

op. 2a  Romanze

op. 2b  Epilog

op. 79  Souvenir, Tempo di Menuetto, Danse caractéristique, Sérénade, Tanz-Idylle, Berceuse

op. 102 Novellette

op. 106  Danses champêtres 1-5

op. 115  Auf der Heide/Nummella, Ballade, Humoresque, Die Glocken/Kellot

op. 116  Scène de danse, Danse caractéristique, Rondeau romantique           

 

Välierä 27.-29.11.2015 

Välierään hyväksytään 20 osanottajaa.


1. Yksi seuraavista sonaateista viululle ja pianolle: Bartók (nrot 1, 2), Beethoven (nrot 1-6), Brahms (nrot 1-3), Debussy, Fauré (A-duuri), Janáček, Mendelssohn (F-duuri), Schubert (A-duuri), Prokofjev (nrot 1, 2), Ravel (v. 1927), Schnittke  (nrot 1, 2)

2. Sibelius: kaksi vapaavalintaista humoreskia (op. 87 ja 89)

3. Kilpailun tilausteos: yksi vapaasti valittava teos kansainvälisen Jean Sibelius-sävellyskilpailun viulusävellyssarjan palkituista sävellyksistä, jotka lähetetään kilpailijoille hyväksymisilmoituksen mukana. Teoksen kesto on 6-9 min.

4. Jokin seuraavien säveltäjien taiturikappaleista: Ernst, Hubay, Paganini, Ravel,  Saint-Saëns, Sarasate, Tshaikovski, Waxman, Wieniawski, Ysaÿe.

 

Välierän ohjelman kesto on korkeintaan 55 minuuttia.

 

Finaali 1.12.-3.12.2015

Finaaliin hyväksytään kuusi osanottajaa.


1. Sibelius: Konsertto d-molli op. 47 

2. Jokin seuraavista konsertoista: Bartók (nro 2), Beethoven, Berg, Brahms, Mendelssohn (op. 64), Nielsen, Paganini (nro 1), Prokofjev (nrot 1, 2), Shostakovitsh (nro 1), Tshaikovski 

 

VII 

Osanottajilla on mahdollisuus käyttää kilpailun säestäjiä. Ennen alkuerää kilpailijalla on oikeus harjoitella säestäjän kanssa 1 tunti ja ennen välierää 2 tuntia. Kilpailijat voivat myös tuoda oman säestäjän omalla kustannuksellaan.

 

VIII 

Kansainväliseen tuomaristoon kuuluu suomalaisen puheenjohtajan lisäksi seitsemän ulkomaista ja yksi suomalainen jäsen.

 

IX 

Kilpailussa jaetaan palkintoja seuraavasti:

 

I palkinto  25.000 e

II palkinto 18.000 e

III palkinto 12.000 e

Muut kolme finalistia saavat kukin 2.000 euron tunnustuspalkinnon.

 

Tuomaristolla on oikeus jakaa palkinnot toisinkin.

Helsingin Konservatorion Säätiö lahjoittaa 3.000 euron tunnustuspalkinnon.

Sibelius-perhe lahjoittaa 1.000 euron suuruisen erikoispalkinnon jokaiselle välierään valitulle kilpailijalle.   

Kilpailussa palkituille tarjotaan esiintymismahdollisuuksia.

 

Kilpailun voittaja sitoutuu esittämään Sibeliuksen viulukonserton Radion sinfoniaorkesterin solistina 8.12.2015 Sibelius 150-juhlavuoden konsertissa Hämeenlinnassa ilman erillistä esiintymispalkkiota. Solistin majoitus- ja matkakulut korvataan.

 

Kilpailun voittaja sitoutuu esittämään Sibeliuksen viulukonserton Helsingin kaupunginorkesterin solistina kahdessa konsertissa seuraavin ehdoin: 10.12.2015 konsertissa Birminghamissa ilman erillistä esiintymispalkkiota ja 12.12.2015 konsertissa Dublinissa palkkiota vastaan. Solistin majoitus- ja matkakulut korvataan.


Palkinnot jaetaan 3.12.2015 finaalin päätyttyä. 

 

XI 

Kilpailun järjestäjällä on rajoittamaton oikeus radioida ja äänittää, kuvanauhoittaa, televisioida ja filmata sekä tehdä äänilevyjä kilpailuesityksistä ja esittää ja jakaa osia kilpailuesityksistä internet-sivuilla ja muissa tietoverkoissa maksamatta korvausta kilpailijoille tai heidän säestäjilleen. 

 

XII 

Näiden sääntöjen alkuperäiskieli on suomi. Mahdolliset ristiriitaisuudet ratkaistaan suomenkielisiin sääntöihin nojautuen. Force majeure –syistä aiheutuvat tilanteet ratkaisee kilpailutoimikunta.