Helsingin kaupunginorkesteri

hko-kuva-Avajaiskonsertti_11-09-02_065.jpg

(c) Heikki Tuuli

 

Helsingin kaupunginorkesteri (HKO) on Pohjoismaiden pitkäikäisin ammattimainen sinfoniaorkesteri. Sen perusti 25-vuotias Robert Kajanus vuonna 1882. Hän toimi orkesterin ylikapellimestarina viisi vuosikymmentä. Orkesteri tunnetaan vahvasta Sibelius-traditiosta; säveltäjä itse johti useiden teostensa kantaesitykset vuosina 1892-1923. 


Viulisti-kapellimestari John Storgårds aloitti HKO:n 12. ylikapellimestarina syksyllä 2008. Orkesteri soittaa vuosittain 70–80 konserttia runsaalle 100 000 kuulijalle Helsingin Musiikkitalossa ja levyttää yksinoikeudella Ondine-yhtiölle. HKO:n molemmat Sibeliuksen viulukonserton levytykset on palkittu kultalevyllä (Miriam Fried & Okko Kamu 1987 sekä Pekka Kuusisto & Leif Segerstam 1996).


Orkesteri on saanut useita kansainvälisiä levypalkintoja; Kullervo-levytys Diapason d’Or -palkinnon 2008, Luonnotar-levy MIDEM Classical Award -palkinnon sekä BBC Music Magazine -lehden Vuoden levy -palkinnon 2007. Towards the Horizon, Rautavaaran sello- ja lyömäsoitinkonserttojen ensilevytys, voitti arvostetun Gramophone-palkinnon ja oli myös Grammy-ehdokas 2012. Vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttelyyn suuntautuneesta debyyttikiertueesta alkaen orkesteri on vieraillut säännöllisesti ulkomailla esiintyen useimmissa Euroopan maissa sekä Yhdysvalloissa, Etelä-Amerikassa, Japanissa ja Kiinassa. 

 

Helsingin kaupunginorkesterin etusivu

 

 

JOHN STORGÅRDS

StorgardsHeikkiTuuli_1101-200x300.jpg

(c) Heikki Tuuli

 

John Storgårds (s.1963) on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja ulkomailla orkesterinjohtoa, sävellystä ja viulunsoittoa. Viulunsoiton opettajina hänellä ovat olleet mm. Esther Raitio, Jouko Ignatius ja Chaim Taub. Sibelius-Akatemian kapellimestaridiplomin Storgårds suoritti keväällä 1997 erinomaisin arvosanoin.

 

Storgårds aloitti muusikon uransa viulistina. Hän toimi konserttimestarina monessa orkesterissa, joista mainittakoon Kamarijouset, Avanti!, Wegelius kammarorkester ja Ruotsin radion sinfoniaorkesteri. Näistä tehtävistä hän luontevasti siirtyi nopeaan tahtiin kapellimestariksi.

 

Vuosina 1992-96 Storgårds johti Yliopppilaskunnan Soittajia, mikä oli hänen ensimmäinen vakituinen kapellimestarikiinnityksensä. Tätä seurasi yhä jatkuva kiinnitys Lapin kamariorkesterin taiteelliseksi johtajaksi vuonna 1996. Helsingin kaupunginorkesterin kapellimestarina Storgårds on vieraillut vuodesta 1994 lähtien. Vuosina 2003-2008 hän oli HKO:n päävierailija, ja syksyllä 2008 hän aloitti kautensa orkesterin 12. ylikapellimestarina. Myös Avanti! kamariorkesteria hän johtaa edelleen usein.

 

Tammikuussa 2012 Storgårds sai kolmannen oman orkesterin, kun hän aloitti työnsä myös BBC Philharmonic Orchestran päävierailijana.

 

Vakituisesti Storgårds on johtanut myös Oulun kaupunginorkesteria (1997-2000), Tapiola Sinfoniettaa (2001-2003) ja Tampere Filharmoniaa (2000-2002 ja 2006-2009). Nykyisin Storgårds vierailee vähintään kerran kaudessa myös BBC Symphony Orchestran, Scottish Chamber Orchestran ja Tanskan radio-orkesterin kapellimestarina. Viime kaudella hänen vierailuohjelmaansa kuuluivat edellämainittujen lisäksi mm. Toronto Symphony Orchestra, National Symphony Orchestra Washingtonissa, Orchestre Philharmonique de Radio France, Tukholman filharmonikot ja Wienin Tonkünstler-orkesteri. Heinäkuussa 2011 Storgårds myös debytoi suurella menestyksellä Boston Symphony Orchestran johtajana Tanglewoodin festivaalilla.

 

Storgårds esiintyy ja levyttää myös viulistina ahkerasti. Yli kymmenellä konserttolevyllään hän on eniten levyttänyt suomalainen viulusolisti. Tärkeimmistä levytyksistä mainittakoon Schumannin, Melartinin, Nordgrenin, Saariahon ja latvialaisen Peteris Vasksin (Cannes Classical Vuoden levy –pääpalkinto 2004) viulukonsertot. Myös kamarimusiikkia hän soittaa aikataulujen salliessa hyvin mielellään sekä Suomessa että ulkomailla.

 

Viimeaikaisista levytyksistä mainittakoon kesäkuussa 2012 ilmestynyt tanskalaissäveltäjän Vagn Holmboen kolmen kamarisinfonian levytys Lapin kamariorkesterin kanssa (Da capo), joka on kerännyt ylistäviä arvioita lehdistössä. Aiemmin Ondine-levymerkillä ilmestyneet Sibelius-levy  (Viulukonsertto, Bardi ja Skogsrået, viulusolistina Frank-Peter Zimmermann), Korngold-levy ja Rautavaara-levy, kaikki Helsingin kaupunginorkesterin kanssa, ovat niinikään saaneet mainoin vastaanoton kriitikoilta ja levyjä ostavalta yleisöltä. BBC filharmonikkojen kanssa Storgårds levyttää Sibeliuksen kaikki sinfoniat Chandos-levymerkille.

 

 

 

Radion sinfoniaorkesteri 

RSO-credit-Taavetti-Alin-and-Samuli-Skantsi-2011.jpg

(c) Taavetti Alin ja Samuli Skantsi

 

Radion sinfoniaorkesteri (RSO) on Yleisradion orkesteri, jonka tehtävänä on tuottaa ja edistää suomalaista musiikkikulttuuria. Orkesterin ylikapellimestari on Hannu Lintu.


Radio-orkesteri perustettiin vuonna 1927 kymmenen muusikon voimin ja sinfoniaorkesterin mittoihin se kasvoi 1960-luvulla. RSO:n ylikapellimestareita ovat olleet Toivo Haapanen, Nils-Eric Fougstedt, Paavo Berglund, Okko Kamu, Leif Segerstam, Jukka-Pekka Saraste ja Sakari Oramo. Saraste ja Oramo ovat RSO:n kunniakapellimestareita.


RSO:n ohjelmistossa on tärkeällä sijalla uusin suomalainen musiikki ja orkesteri kantaesittää vuosittain useita Yleisradion tilausteoksia. RSO:n tehtäviin kuuluu myös koko suomalaisen orkesterimusiikin taltioiminen kantanauhoille Yleisradion arkistoon. 


Orkesterin levytykset ovat saaneet merkittäviä tunnustuksia, kuten BBC Music Magazine-, Académie Charles Cros- ja MIDEM Classical Awards -palkinnot. 
RSO:n kotikanava on Yle Radio 1, joka lähettää orkesterin kaikki konsertit yleensä suorina lähetyksinä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Osoitteessa yle.fi/klassinen voi konsertteja myös kuunnella sekä katsella korkealaatuisen livekuvan kautta. 

 

Radion sinfoniaorkesterin etusivu

 

HANNU LINTU

hannu lintu.jpg

(c) Heikki Tuuli

 

Hannu Lintu aloitti Radion Sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina elokuussa 2013.Aikaisemmin hän on toiminut Tampere Filharmonian taiteellisena johtajana ja Helsingborgin Sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Lisäksi hän on ollut Dublinin RTÉ National Symphony Orchestran päävierailija . Lintu työskentelee säännöllisesti myös Avanti!-kamariorkesterin kanssa ja oli vuonna 2005 Avantin Suvisoitto -festivaalin taiteellinen johtaja.

 

Lintu on johtanut merkittävimpien suomalaisten orkestereiden lisäksi mm. radio-orkestereita Berliinissä, Pariisissa, Frankfurtissa, Stuttgartissa, Amsterdamissa ja Madridissa; useita orkestereita Pohjois- ja Etelä-Amerikassa (mm. Toronton, Houstonin, Baltimoren, Cincinnatin, Pittsburghin ja St Louisin sinfoniaorkesterit sekä Los Angelesin Filharmonikot Hollywood Bowlissa), Aasiassa (Seoul, Tokio, Kuala Lumpur, Hong Kong) ja Australiassa (mm. Sydneyn ja Melbournen sinfonikot). Kaudella 2012-2013 hän debytoi mm. Lontoon Filharmonikkojen, Minnesotan Orkesterin sekä BBC Scottish-orkesterin johtajana. Tällä kaudella hän palaa johtamaan mm. Tukholman ja Göteborgin Sinfonikkoja, Berliinin Saksalaista Sinfoniaorkesteria (DSO) ja Toronton Sinfoniaorkesteria.

 

Hannu Lintu on opiskellut pianon- ja sellonsoittoa ensin Turun Konservatoriossa ja myöhemmin Sibelius-Akatemiassa, jossa hänen orkesterinjohdon opettajiaan olivat Jorma Panula, Atso Almila, Eri Klas ja Ilja Musin. Hän on täydentänyt opintojaan mm. Sienan kesäakatemiassa Myung Whun Chungin johdolla. Hän voitti Pohjoismaiset kapellimestarikilpailut 1994.

 

Hän on levyttänyt Ondine, Alba, Naxos, Ricordi, Claves, Hyperion ja Danacord -levymerkeille. Monet hänen johtamistaan levyistä ovat saavuttaneet palkintoja kotimaassa ja ulkomailla. Grammy-ehdokkuuden Lintu sai Einojuhani Rautavaaran Kaivos-oopperan ensilevytyksestä.